homepage > olijven en olijfolie uit het Taygetosgebergte

Zellerer BioDelicatessen Logo

Biologische olijven en olijfolie uit het Taygetosgebergte

Uit het Griekse Taygetosgebergte op de zuidelijke Peloponnesus, tussen Kalamata, Sparta en Gythion komt de beste olijfolie die Griekenland te bieden heeft. De olijven uit dit gebied zijn de bekende paars-zwarte, zeer milde en grote Kalamonolijven.

Midden in dit gebied liggen de olijfgaarden waar onze olijven en olijfolie vandaan komen. Al meer dan 15 jaar worden ze op volledig biologische wijze beheerd. Omdat de biologische landbouw 15 jaar geleden in Griekenland nog in de kinderschoenen stond, werden de olijfgaarden in de beginjaren gecontroleerd door de Nederlandse Skal (EKO). Inmiddels heeft Griekenland zijn eigen organisaties en worden de controles uitgevoerd door DIO (Dimitria).

Sinds de antieke oudheid vormt de produktie van olijfolie de voornaamste bron van inkomsten voor de bewoners van dit gebied. De oliemolen was daarbij in vele opzichten het centrum van het dorp. Hier speelde zich het sociale leven af en kwam iedereen bij elkaar. Met de modernisering en de komst van grootschalige bedrijven dreigt dit alles verloren te gaan. Moderne schroefpersen werken onder grotere druk en met veel hogere temperaturen dan de oorspronkelijke steenmolens. De vitamines gaan zo verloren en de olie wordt minder lang houdbaar.

Omdat wij niet willen bijdragen aan een verdere afbrokkeling van de traditionele structuren, importeren wij uitsluitend extra vergine olijfolie die in steenmolens is geperst. Dit is niet alleen een principiële keuze, maar zeker ook een keuze voor de beste kwaliteit.

De boeren die ons de olie leveren hopen in de nabije toekomst een eigen steenmolen te kunnen kopen, waar alleen nog maar biologische olijfolie geperst wordt.

Over de bereiding van de olie:

Nadat de olijven zijn geplet door de stenen wordt de olijvenmassa geperst en vervolgens gecentrifugeerd. Hierdoor wordt het vruchtwater van de olie gescheiden. Deze scheiding is nooit volledig, waardoor zich op de bodem van de fles nog vruchtvleesdeeltjes kunnen afzetten. De temperatuur komt tijdens het hele verwerkingsproces nooit boven de 35C. Bij onze olie is de kwaliteitsaanduiding "koudgeperst" dan ook volledig gerechtvaardigd (in tegenstelling tot de meeste in schroefpersen gewonnen olie).

Over de olie:

Onze olijfolie is met een zuurgraad van slechts ca. 0,4% bijzonder mild van smaak. De sinaasappelboomgaarden in de nabije omgeving geven de olie nog een extra fijne smaak. Olijfolie is namelijk zeer ontvankelijk voor de etherische oliën die de sinaasaapelbomen door de lucht verspreiden.

Bewaren en opslaan:

De grootste vijand van plantaardige olie is zuurstof. Zuurstof veroorzaakt oxidatie waardoor de smaak beinvloed wordt. Olijfolie kan daarom het beste bewaard worden op een donkere, koele plek (ca. 10-16 graden). Een kelder is ideaal. Mits luchtdicht afgesloten kan de olie rustig twee jaar bewaard worden. Een koelkast is een minder goede plek, aangezien deze vaak te koel staat afgesteld waardoor de olie begint te vlokken. De olie moet dan voor gebruik eerst iets opgewarmd worden. Hoewel dit vlokken de kwaliteit niet echt nadelig beinvloedt, zijn voortdurende sterke temperatuurswisselingen op den duur wel nadelig voor de kwaliteit van de olie.

terug naar het begin van deze pagina

homepage > olijven en olijfolie uit het Taygetosgebergte